Pagini

19 septembrie 2011

Atitudinea fata de copii in Romania

Realitatea este destul de dura in Romania pentru ca e mare saracia. Copiii nu sunt foarte fericiti in multe locuri din Romania.

La tara nu exista planificare familiala si multe familii au o multime de copii desi traiesc sub limita saraciei. Acesti copii sunt de obicei neglijati, unii nici nu mananca suficient, sunt obligati sa munceasca mult de mici. Unii dintre ei sunt parasiti de parinti in centre de plasament - la maternitate dar si dupa ce cresc mai mari - dar acestia sunt dintre cei norocosi, locurile in centrele de plasament sunt limitate. Accidente infioratoare se intampla cand copiii sunt lasati singuri in conditii improprii, langa surse de caldura improvizate si nu numai.

Alti copii au parintii plecati in strainatate sa lucreze, sunt parasiti la rude care au mai mult sau mai putin grija de ei, sunt cazuri in care se sinucid de dorul parintilor lor sau devin copii cu probleme de integrare sociala.

Prea multi copii sunt abuzati de adulti care nu au nici un fel de cultura sau scrupule.

In cazurile grave sunt abuzati sexual sau psihic.

In cazurile mai putin grave primesc pedepse corporale. In Romania se practica pe scara larga in toate mediile sociale. Ai zice ca in zonele urbane ar trebui sa nu se intample dar multi parinti considera normal sa isi pedepseasca copiii in acest fel de vreme ce si ei au luat bataie la randul lor. Un copil batut de parinti sau ingrijitori nu va corecta neaparat atitudinea pentru care a luat bataie, in cele mai multe cazuri nu va mai face de frica dar numai cand cel care l-a pedepsit este de fata, o va face cand nu e de fata. Bataia nu corecteaza comportamentul gresit ci doar il ascunde. Un alt efect negativ este ca propaga violenta. Un copil care este batut acasa va aplica acelasi lucru la scoala celor mai mici ca el. Modelul negativ se propaga cel mai usor.

Exista si agresiune verbala foarte frecventa. Copiii sunt jigniti, injurati de catre parinti, ingrijitori si chiar de catre pedagogi. In unele cazuri parintii le interzic permanent cate ceva si ii cearta mereu daca isi exprima dorinta sa fie mai liberi. Parintii trebuie sa ii incurajeze pe copii sa invete si sa experimenteze, nu sa ii impiedice constant sa o faca. Un copil caruia i se interzice permanent sa faca ce vrea va avea putina incredere in el insusi, va fi influentabil - tot timpul va cere ca altii sa decida pentru el, va fi introvertit si problematic.

Nici anturajul general nu este favorabil copiilor in Romania de azi. Multi considera ca toti copiii trebuie sa stea tacuti, neobservati, acest lucru fiind dovada suprema a faptului ca sunt invatati ce inseamna sa ii respecte pe ceilalti.

Multe trebuie sa se schimbe pentru ca lumea in care cresc copiii nostri sa fie mai buna.Dar exista sperante. In anturajul meu - cel real si cel virtual - copiii cresc fericiti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu