Pagini

2 septembrie 2012

Dr. Monica Pop - Respectați medicii

Preiau aici un articol postat de Doamna doctor Monica Pop pe blog-ul personal - Medicii

Sunt foarte mandra de colegii mei, in general! Vorbesc de medicii daruiti acestei meserii, romani, bineinteles, oriunde s-ar afla ei! Cei mai multi fac cinste celei mai nobile meserii din lume prin competenta, daruirea si sacrificiul timpului si al vietii lor, puse in slujba sanatatii celor aflati in dificultate fizica sau sufleteasca, sau ambele! Ma gandesc mai ales la cei ramasi in Romania, unii specialisti ale caror nume au traversat de mult granitele tarii. Dar nu numai! Si medicii specialisti, rezidenti si stagiari… toti cei care, in pofida dificultatilor, au ales sa ramana, sa-si ajute si sa-si salveze semenii!

Ii dezavuez total pe cei care se lasa influentati de media, neintelegand ca in aceasta tara numai negativul se vinde si privesc astfel pe cei care se ingrijesc de sanatatea romanilor. Sunt, cei mai multi dintre ei, oameni de calitate exceptionala, care de multe ori fac imposibilul pentru a salva un organ sau o viata, pentru a aduce o raza de soare pacientului si celor dragi lui si care sufera alaturi de ei!

Dezavuez, de asemenea, medicii incompetenti sau pe cei care conditioneaza actul medical! Acestia nu au ce cauta in meseria aceasta sfanta! La fel cei care le vorbesc nepotrivit si dur celor loviti de boala, negandindu-se ca nimeni nu vine la medic de placere si ca boala mai modifica psihologia bolnavului. Un cuvant frumos, o incurajare, un zambet, acordarea de atentie si sufletului celui aflat in suferinta, toate acestea pot face uneori mai mult decit un tratament sau chiar constituie un tratament, alaturi de cel medicamentos!

Dezavuez insa si pacientii care sunt nepoliticosi cu corpul medical, care nu respecta voit regulile impuse intr-un spital in folosul lor, califica numai prin prisma a ceea ce vad in media, nu platesc asigurari de sanatate, considera ca au numai drepturi, nu si obligatii. Din pacate, nu sunt deloc putini! Dar media nu se ocupa si de comportamentul pacientilor, decat de cel al unor medici care nu fac cinste breslei lor. Trebuie agresat grav sau chiar ucis un cadru medical pentru ca media sa-i dea importanta! Si nu e drept! De cate ori ati vazut in media informatii medicale gresite despre cate un caz, transmise doar de familia respectiva? Noi, ca medici, ne dam seama de multe greseli medicale spuse la TV.

Ati vazut ca media sa reabiliteze imaginea medicului sau a spitalului denigrate pe nedrept?! Va spune asta ceva?! Medicul, pe langa o buna pregatire, trebuie sa fie si putin actor. E si el om ca toti ceilalti, cu probleme, necazuri, framantari, dar pe care trebuie sa le “uite” in fata celui suferind, sa-i zimbeasca, sa-i dea curaj! Si nu-i usor. Asadar, dragi romani, respectati-i si iubiti-i pe cei care va ingrijesc sanatatea! Cei mai multi merita asta din plin! Oricum, salvarea sanatatii sau a vietii nu pot fi platite cu tot aurul din lume! Nu are pret! Dar cu respect, iubire si consideratie, SE POATE!!!

Este nevoie de noi toți ca să schimbăm.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu