Pagini

14 octombrie 2012

Globalizarea și comunitățile

Modelul clasic este - o companie locală angaja oameni din zona în care producea. Oamenii aveau în acest fel venituri garantate iar comunitatea lor creștea. Cu cât veniturile angajaților dintr-o regiune sunt mai mari sau cresc continuu cu atât comunitatea este mai bogată, se fac școli, spitale.

Extinzând argumentația - statul din care face parte comunitatea locală devine mai bogat și crește.

În modelul globalizării - companiile mari externalizează o parte din producție în țări unde mâna de lucru este mai ieftină.

Partea foarte pozitivă a globalizării este că acordă acestor țări posibilitatea să aibă comunități din ce în ce mai bogate. Și România are o piață a muncii care profită de globalizare.

Partea negativă este atunci când companii mari, cu costuri reduse, intră pe aceste piețe emergente și fac concurență companiilor locale care au costuri mai mari de producție și implicit prețuri mai mari. Comunitățile locale ar trebui să susțină mai bine producția locală.

Eu aș da Germania ca exemplu. Germania e singura țară europeană care are creștere economică stabilă deși nu numere extraordinare. Cred că germanii sunt foarte conștienți că trebuie să consume ce produc ei în primul rând și nu există prea mulți evazioniști printre ei. Un articol care susține acelasi lucru - Cei mai multi germani prefera sa cumpere produsele fabricate la ei in tara

Prosperitatea unei comunități este datorată efortului comun al tuturor membrilor ei. Ar trebui să există mai multă informare a tuturor pe toate canalele media despre asta, mult mai mult decât se face acum.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu