Pagini

10 decembrie 2012

Barry Schwartz despre paradoxul opțiunilor

E stabilit: acum ca sint prea multe optiuni oamenii nu sint mai fericiti ca pe vremea cind nu aveau atit de multe de ales.

Pe unii ii paralizeaza, nu sint in stare sa ia o decizie. Altii regreta ca nu au luat alta decizie desi cea pe care au ales-o este cea mai buna. Altii sint nemultumiti cu alegerea facuta pentru ca nu se potriveste cu asteptarile lor. Cei mai multi se acuza ulterior ca nu au luat decizia corecta.Cei mai multi nu sint fericiti pentru ca nu mai pot fi surprinsi. Se asteapta de la inceput la mult si nu exista mai mult decit in asteptarile pe care le au. Secretul fericirii: asteptari putine.Pentru asta cei care sint in tarile occidentale bogate sint in continuare nefericiti. Multitudinea de optiuni ar trebui sa se extinda spre cei care nu au optiuni. Pentru a fi fericiti avem nevoie de un acvariu
Eu as zice ca are dreptate. Si ca mai e un motiv nementionat. Atunci cind ai putine optiuni sau nici o optiune e o mare satisfactie sa obtii mai mult decit poti avea. In momentul in care peste tot ai tot ce ti-ai putea dori nu mai exista asemenea satisfactii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu